loader image
Headbild Aktuelles
Kulturnews
Home > Allgemein > Woodstock på nordfrisisk

Woodstock på nordfrisisk

Musik med mere. KursKultur støtter et todelt sceneprogram med foredrag, oplæsning og diskussioner omkring aktuelle samfundspolitiske emner og jazzmusik på Kluntjes-scenen.

Gennem en årrække har Skandaløs-festivalen udviklet sig til en magnet for nutidens hippier, nytænkere og verdensforbedrere. Udover et afvekslingsrigt musikprogram med kunst og performances gennemføres der også i stigende grad politiske debatter og workshops om alt fra bæredygtigt landbrug, borgerløn og brobygning over grænser.

Med støtte fra KursKultur har festivalen i år oprettet den såkaldte Kluntjes-scene, hvor mange af samtalerne har fundet sted. Herudover har scenen også huset en række jazz-koncerter med henholdsvis danske og tyske bands.

Stemningen på hele festivalen var aldeles afslappet, venlig og varm. Publikummet var meget blandet. Størstedelen var nok i 20’erne, men der var også repræsentanter fra de ældre generationer samt nogle helt små ledsaget af deres forældre. Desværre var publikummet sprogligt dog knap så varieret. De fleste talte nemlig tysk. Dansk hørte man stort set lige så sjældent som fransk eller engelsk.

En undtagelse var Hans og Vibeke, et dansk par, der dog viste sig at bo i Neukirchen, altså i nabobyen til festivalen. På spørgsmålet om, hvordan de ville forklare fraværet af deres landsmænd, kom der to bud:

-Den manglende markedsføring nord for grænsen, mente Vibeke, der underviser på Tønder Gymnasium. Hun havde hverken set plakater eller flyers på hendes skole, og hvis de ikke var naboer til festivalen, ville de ikke have vidst, at den fandtes.

-Måske er publikumsgrundlaget på dansk side heller ikke så stort, mente Hans med henvisning til, at festivalen nok var en kende alternativ, hvor selv maden størstedels var vegan eller i det mindste vegetarisk. Pølseboden med de vejende dannebrog var både undtagelsen og et kontrastpunkt. Og måske også festivalens eneste danske indslag, smilede Hans.

Det var nu ikke helt tilfældet. Nina og Serina, to unge frivillige fra festivalorganisationen, nævner en række danske bands på programmet samt paneldebatten om at leve i det dansk-tyske grænseland. Men de indrømmede, at der gerne måtte være flere danskere blandt publikum. I hvert fald spillede det ellers udemærkede danske band “Spice Mass” i et næsten tomt Kluntjes-telt. Til gengæld var teltet fyldt til bristepunktet under nogle af de politiske debatter. Selv solskin og et mangfoldigt musikalsk program forhindrede ikke deltagerne i at engagere sig i aktuelle spørgsmål. Det førte til, at nogle andre arrangementer måtte flyttes, fordi man ikke har regnet med så stor tilslutning i Kluntjes-teltet.

Midtvejs under festivalen var arrangørerne i hvert fald meget tilfredse. På trods af udfordringer med vejret torsdag og et par uforudsete tekniske vanskeligheder kom festivalen godt fra start. På samme måde sluttede den fredeligt og fornøjeligt efter 2½ dage ved Hülltofter Tief. Og det er ganske bemærkelsesværdigt, når man tænker på, at organisationsteamet kun består af 30-40 personer, hvoraf kun 3 får løn.

Deutsche Zusammenfassung
Mit Unterstützung von KursKultur wurde das SKANDALØS Festival um ein neues deutsch-dänisches Element erweitert. Auf der Kluntjes-Bühne fand ein zweigeteiltes Bühnenprogramm mit Vorträgen, Lesungen und Diskussionen zu aktuellen gesellschaftspolitischen Themen und Jazzmusik statt. Die Veranstalter waren überaus zufrieden, insbesondere war das Kluntjes-Zelt trotz Sonne und gleichzeitigem Musikprogramm auf anderen Bühnen auch bei den Diskussionen sehr gut besucht. Allerdings waren unter den Festivalgästen nicht so viele Dänen, wie man sich vielleicht erhofft hatte.

Stichworte

festival unge

Veröffentlicht

07.08.2017


Zum Seitenanfang